Ferm-gereedschap.nl

Buigtechniek voor buizen: wat moet je weten?

Deel artikel

Bij het buigen van buizen vervorm je een buis in een bepaalde hoek. Om een buis in de juiste hoek te buigen is een goede aanpak en de juiste gereedschap noodzakelijk. Het lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Het buigen van buizen kan in een fabriek plaatsvinden, waar standaard hoeken gemaakt worden voor prefab gebruik. Maar de meeste buizen worden op de werkplek gebogen. Installateurs zijn altijd afhankelijk van lokale omstandigheden die om maatwerk vragen. Denk aan de loodgieter die een waterleidingnetwerk of een verwarmingsinstallatie komt installeren. Het buigen van buizen op locatie noemen we ook wel ‘buigen in het werk’.

Gebruik maken van buiggereedschap

Voor het buigen van buizen is het juiste gereedschap noodzakelijk. Afhankelijk van het materiaal van de buis kun je kiezen voor handmatig of machinaal buigen. Een dunne kunststof buis kan bijvoorbeeld in de meeste gevallen prima met een buigveer gebogen worden. Een elektricien kan op locatie meerdere buigacties achter elkaar uitvoeren, zonder dat hij hier een machine voor nodig heeft. Worden de buizen dikker, of wordt het materiaal steviger? Dan is een buigveer niet voldoende om een buis eenvoudig te buigen. Je kunt dan kiezen voor een buigtang. Hierbij stel je de buighoek naar wens in en voer je het buigen met de hand uit. Voor grotere opdrachten en bij frequent gebruik is een buigmachine aan te bevelen.

Een strak resultaat realiseren

Voor een strak resultaat heb je verschillende mogelijkheden. Bij het doornbuigen wordt een doorn inwendig in de buis gebogen. Hierdoor blijft de ronde vorm van de buis beter behouden. Een plooienstrijker zorgt ervoor dat de buis niet gaat rimpelen aan de binnen- of buitenkant. Bij het instellen van een plooienstrijker is het belangrijk dat dit nauwkeurig gebeurt, anders kunnen rimpels alsnog ontstaan en beschadig je mogelijk de plooienstrijker.

De juiste tools voor de job

Ben je op zoek naar buiggereedschap of buigmachines? Het aanschaffen van de juiste tools is cruciaal voor het succesvol buigen van buizen. Online vind je diverse leveranciers met een  ruim assortiment aan gereedschap en machines van hoge kwaliteit voor het buigen van buizen. Neem contact op met een specialist als je behoefte hebt aan persoonlijk advies.

Rate this post

Gerelateerd nieuws

Soorten gereedschappen
Gereedschap

Welke soorten gereedschappen zijn er?

Er bestaan diverse soorten gereedschappen. Denk maar eens aan handgereedschap, maar ook aan elektrisch gereedschap. Op deze website zal je meer te weten komen over

Soorten Ferm gereedschappen
Gereedschap

Soorten Ferm gereedschappen

We hebben in ons dagelijkse leven allemaal gereedschap nodig, of je nou een fervent klusser bent of niet. Denk maar aan een schroevendraaier om een