Ferm-gereedschap.nl

De verschillen tussen een cv-ketel en een hr ketel

Deel artikel

Wellicht ben je (bijna) toe aan een nieuwe cv-ketel. Of het kan natuurlijk ook zo zijn dat je net verhuisd bent of gaat verbouwen en interesse hebt gekregen in cv-ketels. Wat je reden dan ook is, het is erg interessant om te weten wat de verschillen zijn tussen een cv-ketel en hr ketel. Alleen zo kun je erachter komen welke het best bij jouw huishouden past en waarbij jij het meeste voordeel eruit kunt halen.

Wat is een cv-ketel

Een cv-ketel zorgt ervoor dat je huis heerlijk verwarm is en dat er warm water gebruikt kan worden. Officieel staat Cv voor centrale verwarming. Zorg ervoor dat je de juiste ketel hebt en deze regelmatig onderhouden wordt. Wat is er nou lekkerder dat jouw badkamer verwarming goed werkt en jij na een heerlijk warme douche een warme ruimte in stapt?!

Wat is een hr ketel

Nieuwe dan een cv-ketel, is de hr ketel. Je kunt er dus ook voor kiezen om deze ketel aan te schaffen. Een hr ketel brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo behaalt dit type ketel meer rendement ten opzichte van een (oudere) cv-ketel en vr-ketel. Het woord rendement ben je vast vaker tegengekomen, maar wat betekent het nou echt? Nou, dit betekent dat de hr ketel meer verwarming en warm water geeft, maar minder energie verbruikt ten opzichte van andere (oudere en verouderde) ketels. Het rendement van een hr ketel kan boven de 100% zijn, terwijl het rendement van een cv-ketel ongeveer 67% en van een vr ketel ongeveer 83% is.

Het grootste verschil

Zoals uit het bovenstaande is af te leiden, zal het grootste verschil tussen een cv-ketel en een hr ketel het rendement zijn. Een hr ketel is kortgezegd ‘energiezuiniger’ dan een cv-ketel en vr-ketel.

Ketel onderhouden

Of het een cv-ketel is of een hr ketel, iedere ketel moet met regelmaat onderhouden worden. Dit is iets wat veel mensen vergeten. Het kan echter vrij onprettig zijn als dit voor een langere tijd, meerdere malen vergeten wordt. Het kan namelijk een hoop ongemakken (bijvoorbeeld een koude douche, geen verwarmd huis, koud water in de wasmachine en afwasmachine) en zelfs gevaren (brand, gas of koolstofmonoxide verstikking) met zich meebrengen. Zoals je begrijpt is het dus echt van belang om je ketel om het jaar of om de 2 jaar te laten onderhouden door een professioneel bedrijf (bijvoorbeeld Feenstra). Een goed onderhouden ketel heeft een hoop voordelen. Dit zijn enkele voordelen:

  • De levensduur van de cv-ketel is een stuk langer.
  • Je zult minder last hebben van storingen.
  • Er zijn over het algemeen minder grote reparaties nodig waardoor de reparatiekosten beperkt blijven.
  • De cv- of hr ketel is energiezuiniger en een stuk milieuvriendelijker.

Ketel huren of kopen

Wist je dat je naast een nieuwe cv-ketel kopen, er ook voor kunt kiezen om een nieuwe ketel te huren? Erg handig als jouw ketel toe is aan vervanging, maar je zelf de kosten moet dekken van je huurbaas. Bij Feenstra is het mogelijk om zowel een cv-ketel, als een hr ketel te huren. Huren bij Feenstra heeft 2 extra voordelen ten opzichte van kopen. Bij huren zit er storingsdienst bij inbegrepen. Geeft jouw ketel dus een storing aan, dan kun je deze meestal kosteloos laten oplossen. Als je een ketel koopt, ben je zelf verantwoordelijk voor deze kosten. Wat wel fijn is, is dat als je een ketel koopt, je vaak wel 2 jaar garantie hebt. Het tweede voordeel is dat reparatie- en vervangingskosten bij huren inbegrepen zitten. Denk hierbij aan reparatie van onderdelen en vervanging van onderdelen of zelfs de gehele ketel.

Rate this post

Gerelateerd nieuws

Soorten gereedschappen
Gereedschap

Welke soorten gereedschappen zijn er?

Er bestaan diverse soorten gereedschappen. Denk maar eens aan handgereedschap, maar ook aan elektrisch gereedschap. Op deze website zal je meer te weten komen over

Soorten Ferm gereedschappen
Gereedschap

Soorten Ferm gereedschappen

We hebben in ons dagelijkse leven allemaal gereedschap nodig, of je nou een fervent klusser bent of niet. Denk maar aan een schroevendraaier om een