Ferm-gereedschap.nl

Dit zijn de kosten van een huis kopen

Deel artikel

Heb je je droomhuis gevonden en ben je helemaal klaar om te klussen? Gefeliciteerd, je kan bijna beginnen. Het is goed om wat meer kosten te begroten voor het kopen van een huis. Dit is – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – namelijk meer dan alleen de aankoopsom. In deze blog lees je wat precies deze extra kosten zullen zijn zodat je goed voorbereid je klusplannen kan gaan budgetteren!

Makelaarskosten

Een aankoopmakelaar bekijkt wat voor woningen er te koop staan en zal jouw linken aan jouw droomwoning. Om van zijn diensten gebruik te maken wordt vaak een courtage gevraagd. Omdat een aankoopmakelaar vaak de onderhandelingen doet, en daarmee de aankoopsom naar beneden weet te krijgen, kan het lonen om een aankoopmakelaar in te zetten. Als voordeel kan je je volledig op het huis focussen en regelt de aankoopmakelaar de randzaken. Let wel op dat je van tevoren duidelijke afspraken maakt over wat voor werkzaamheden de aankoopmakelaar voor jouw op gaat pakken. Hier kan nog al eens verschil in zitten.

Kosten bouwtechnische keuring

De woning die jij op het oog hebt dient aan een bouwtechnische keuring te voldoen. Deze keuring is een onderzoek naar de kwaliteit en bouwtechnische gesteldheid van de woning. Om na je aankoop geen onaangename verrassingen te staan, is deze keuring wel wenselijk. Met een dergelijke keuring heeft de nieuwe koper een garantie dat de staat bouwtechnisch in orde is. En kan verhaal halen bij de expert, als er gebreken zijn. Deze bedragen kunnen variëren van 80 euro tot 500 euro, afhankelijk van het rapport en grootte van de woning. Je kan informeren bij jouw makelaar wat de mogelijkheden zijn. Jouw makelaar heeft vast contactgegevens van een expert die kan voorzien van een dergelijke keuring.

Overdragen van de woning op jouw naam

Overdrachtsbelasting betaal je voor (zoals de naam al zegt) het overdragen van de woning op jouw naam. Dit geldt alleen wanneer je een bestaand huis koopt, dus niet een nieuwbouw woning. De overdrachtsbelasting is 2% van de koopsom. Helaas is deze belasting wettelijk verplicht, en is dus voor iedereen die een huis koopt van toepassing. In totaal komen alle bijkomende kosten neer op 6% van de aankoopsom. Mocht je verbouwplannen hebben, dan is het goed om hier rekening mee te houden, zodat je een accurater budget kan maken.

Rate this post

Gerelateerd nieuws

Soorten gereedschappen
Gereedschap

Welke soorten gereedschappen zijn er?

Er bestaan diverse soorten gereedschappen. Denk maar eens aan handgereedschap, maar ook aan elektrisch gereedschap. Op deze website zal je meer te weten komen over

Soorten Ferm gereedschappen
Gereedschap

Soorten Ferm gereedschappen

We hebben in ons dagelijkse leven allemaal gereedschap nodig, of je nou een fervent klusser bent of niet. Denk maar aan een schroevendraaier om een