Ferm-gereedschap.nl

Hoe een CNC gestuurde stansmachine werkt

Deel artikel

Een CNC gestuurde stansmachine is een geautomatiseerde productiemachine die gebruikt wordt om vooraf bepaalde vormen van fijne grondstoffen te vormen of te ponsen. De CNC staat voor computergestuurde numerieke besturing en verwijst naar de computerprogramma’s die de bedrijfscycli van een machine besturen.

Deze machines zijn revolvermachines, die bestaan uit drie basissets: een druktoren met vermogen, een hoofdwerkbed dat in twee dimensies beweegt, en een set bedieningselementen die het computerstation omvat.

Het materiaal doorboorproces bestaat uit een werkstuk, meestal een dun plaatje metaal, dat wordt verplaatst naar de positie onder de druklijn langs een X- en Y-as die door een computer is geprogrammeerd. Wanneer het werkstuk in positie is, instrueert het programma de matrijs die naar beneden wordt bewogen die de gewenste vorm heeft of in de gewenste vorm snijdt, en dan terug om de cyclus te herhalen.

Deze persen zijn grote machines die vaak gebruikt worden in industriële omgevingen om vaak ingewikkelde ontwerpen van een dun materiaal te persen, te vormen of te snijden.

Dit type pers is een machine die wordt bestuurd door een computer die tijdens de boorcyclus zeer weinig operatorinterferentie nodig heeft. Deze machines zijn meestal een torenontwerp met een hydraulische drukstoter en een set matrijzen in een aangebouwde toren.

Een beweegbare bedtafel bevindt zich voor of gedeeltelijk onder de toren. Dit bed kan bewegen om werkstukken te voeden langs twee axiale vlakken, X en Y, of, met andere woorden, heen en weer, en ook van de ene kant naar de andere.

Zowel het bed en de matrijs als de boormachine worden aangestuurd door een centrale computer die een voorgeïnstalleerd programma vertaalt in een reeks opeenvolgende handelingen voor zowel het werkbed als de snijmatrijzen. Op deze manier maakt de machine automatisch het werkstuk door een vooraf bepaald patroon van ponscycli.

Deze geautomatiseerde werking is over het algemeen uiterst nauwkeurig en snel, met typische boorcycli gemeten in milliseconden, waardoor uitstekende productiesnelheden en hoge nauwkeurigheidsniveaus mogelijk zijn. CNC-boren is ook economisch, omdat het programma de hoeveelheid afval of de productie van kleine hoeveelheden schroot van een werkstuk kan verminderen.

De CNC-ponscyclus bestaat uit twee basisonderdelen, het werkstukpositioneringsdeel en de eigenlijke ponscyclus. Door de positionering wordt het werkstuk precies onder de matrixeenheid geplaatst en de boorcyclus verplaatst de matrijs naar beneden om het productiedeel te snijden of te vormen.

Zodra de snede of doorsteek is gemaakt, wordt de mal weer naar boven bewogen, wordt het werkstuk opnieuw gepositioneerd en wordt de cyclus herhaald. Bij het boren van uitsparingen valt al het geproduceerde schroot in een opvangbak voor recycling.

Deze apparatuur maakt niet alleen hoge productiesnelheden en uitzonderlijke nauwkeurigheid mogelijk, maar kan over het algemeen ook complexere vormen snijden dan andere typen persen.

Sommige CNC-machines hebben maar één gereedschap, dat kan een boor, pers, zaag of een ander soort apparatuur zijn. Andere modellen hebben meerdere verschillende gereedschappen in een enkele cel, zodat een onderdeel gemakkelijk kan worden gesneden, geboord en bewerkt zodat andere bewerkingen kunnen worden uitgevoerd.

Het belangrijkste alternatief voor dit type apparatuur is om meerdere CNC-machines samen te laten werken, zodat één enkel programma kan worden gebruikt om elk van deze machines te bedienen.

Bron: www.marcol.nl

Rate this post

Gerelateerd nieuws

Soorten gereedschappen
Gereedschap

Welke soorten gereedschappen zijn er?

Er bestaan diverse soorten gereedschappen. Denk maar eens aan handgereedschap, maar ook aan elektrisch gereedschap. Op deze website zal je meer te weten komen over

Soorten Ferm gereedschappen
Gereedschap

Soorten Ferm gereedschappen

We hebben in ons dagelijkse leven allemaal gereedschap nodig, of je nou een fervent klusser bent of niet. Denk maar aan een schroevendraaier om een