Ferm-gereedschap.nl

Hoe je zelf leert kunststof lassen

Deel artikel

Hoe je zelf leert spiegellassen
Spiegellassen

Naast verlijmen is kunststof lassen een veel toegepaste methode om kunststoffen met elkaar te verbinden. Vrijwel alle gangbare materialen zijn geschikt om te lassen waaronder PVC, PP en PE. Door het materiaal te verwarmen zal deze zacht worden (plastisch) waarmee twee delen aan elkaar verbonden kunnen worden. Na afkoeling zullen ze zeer stevig met elkaar verbonden zijn. Je kunt zelf kunststof lassen leren, wanneer je hier professioneel mee aan de slag wilt gaan is werken volgens de Duitse DVS norm de industrie standaard.

Verschillende methoden om te lassen

Er zijn verschillende methoden om kunststof te lassen. Sommige technieken zijn meer geschikt voor platen, andere weer voor buizen. Soms is een Leister föhn voldoende, voor grotere oppervlakken zal vaak een speciale machine nodig zijn.

Dit zijn de meest toegepaste vormen van kunststof lassen:

Hieronder worden de meest toegepaste vormen van kunststof lassen kort beschreven.

Draadlassen

Hete lucht wordt met een lasföhn zoals de Leister föhn op de bovenzijde van de lasdraad geblazen voor een gelijktijdige verwarming. Wanneer de delen plastisch zijn worden de delen in elkaar gedrukt en vervolgens samengesmolten. Het is een vorm van kunstof lassen met veel vrijheid van beweging voor de lasser.

Extrusielassen

Wanneer er grote en/of dikke delen gelast moeten worden, kun je gebruik maken van een extrusie lasmachine. De lasdraad wordt verwarmd via de lasmond, onder druk worden de delen met elkaar verbonden. De hete lucht verwarmt ook het deel rondom de naad. Deze methode is bestemd voor ervaren lassers.

Hoogfrequent lassen

Wanneer snelheid een factor speelt bij kunststof lassen kan hoogfrequent lassen een oplossing zijn. Deze methode wordt ook wel ultrasoon lassen genoemd. Er wordt een sterk gebundelde geluidstrilling gebruikt om twee vlakken met elkaar te verbinden. Met deze verbinding kunnen kosten bespaard worden, maar het is geen vloeistofdichte oplossing.

Moflassen

Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij buizen, bij moflassen worden de uiteinden van de buizen eerst gekalibreerd en vetvrij gemaakt. Daarna zullen met de moflasmachine en bijbehorende fitting de elementen met elkaar worden verbonden middels verhitting.

Spiegellassen

Wanneer buizen en fittingen met elkaar worden verbonden is spiegellassen een uitstekende oplossing. Er wordt niet gewerkt met een lasdraad, het materiaal wordt plastisch gemaakt door de kopse kanten van de materialen via een hitte-element tegen elkaar te drukken, dit is de spiegel. Na het verwijderen van deze spiegel zullen de delen met elkaar versmelten. De verbinding bij spiegellassen is na afkoeling vloeistofdicht.

Stomplassen

Bij deze methode worden platen van kunststof of delen daarvan direct met elkaar verbonden zonder lasdraad. Stomplassen is met name geschikt voor platen die dikker zijn als 3mm tot aan 30mm. De las is zeer sterk en betrouwbaar, in sommige gevallen zelfs sterker dan afzonderlijke kunststof platen.

Beter leren lassen

Er zijn verschillende manieren om kunstof lassen in praktijk uit te voeren. Wanneer je professioneel wilt leren spiegellassen of een andere methode wilt leren, kun je daarvoor een DVS erkende opleiding volgen. Daarmee lever je niet alleen betere kwaliteit, maar je kunt voor deze diensten ook een professioneel tarief rekenen. Uiteraard zijn ook professionele gereedschappen zoals de Leister föhn onmisbaar om deze karweien vakkundig uit te voeren.

3/5 - (2 stemmen)

Gerelateerd nieuws

Soorten gereedschappen
Gereedschap

Welke soorten gereedschappen zijn er?

Er bestaan diverse soorten gereedschappen. Denk maar eens aan handgereedschap, maar ook aan elektrisch gereedschap. Op deze website zal je meer te weten komen over

Soorten Ferm gereedschappen
Gereedschap

Soorten Ferm gereedschappen

We hebben in ons dagelijkse leven allemaal gereedschap nodig, of je nou een fervent klusser bent of niet. Denk maar aan een schroevendraaier om een