Ferm-gereedschap.nl

Hoe onderhoud je een scooter?

Deel artikel

Wil je jouw scooter in een goede staat houden? Zorg er dan voor dat je hem af en toe opknapt. Op basis van het aantal kilometers dat je rijdt op de scooter wordt een onderhoudsbeurt gedaan. De eerste beurt is de belangrijkste beurt. Wanneer de teller ongeveer op 1000 kilometer staat, is het tijd voor de eerste beurt. Dit is vaak als er niks ernstigs met de scooter is, een kleine onderhoudsbeurt. 

De tweede onderhoudsbeurt vindt plaats rond de 2500 kilometer. Deze is vaak iets uitgebreider dan de eerste onderhoudsbeurt. Als je de 2500 kilometer in het jaar niet haalt, is het toch handig dat je elk jaar een onderhoudsbeurt ondergaat.

Maandelijkse controle

Zorg dat je één keer in de maand de bandenspanning controleert, de voorband is 2 bar en de achterband 2,2 bar. Dit vergroot je grip op de weg en de levensduur van de band. Ook is het belangrijk om het oliepeil maandelijks te controleren. Zo heb je minder kans dat het motorblok stuk gaat. 

Motor en accu

Het liefst scheur je op een scooter vol gas weg, het nadeel is dat het niet goed is voor de motor van de scooter. Je kunt het beste de motor langzaam starten en deze 10 a 20 seconden te laten lopen. En ook niet meteen van 0 naar 60 gaan, maar de scooter even op gang laten komen. 

Als je scooter voor een langere periode niet gebruikt, start de scooter dan toch één keer in de twee weken. Dat is beter voor de accu. Is dat niet mogelijk? Koppel dan de scooter accu los totdat je er weer op gaat rijden.

Scooter schoonmaken

Door je scooter elke twee á drie maanden zelf schoon te maken, blijft die er langer goed uitzien. Er zijn twee simpele manieren om je scooter mooi en netjes te houden:

Water en een sopje: Je begint met een waterslang de gehele scooter nat te maken. Daarna wacht je even totdat de hele scooter ingeweekt is. Vervolgens poets je met een schone, droge en gladde doek het vuil gemakkelijk weg. Voor onder de kappen van de scooter, kun je eventueel ook wat schoonmaakmiddel gebruiken. Voor je zadel is een natte doek al voldoende.

Onderdelen insprayen: Voor de scharnieren kun je WD-40 gebruiken. Onder andere de schokbreker, de parkeersteun en de middenbok mee insmeren. Met Speed Wax kun je de kappen spuiten en uitwrijven met een doek. Na het inspuiten laat je het intrekken, om het vervolgens uit te wrijven met een doek.

Rate this post

Gerelateerd nieuws

Soorten gereedschappen
Gereedschap

Welke soorten gereedschappen zijn er?

Er bestaan diverse soorten gereedschappen. Denk maar eens aan handgereedschap, maar ook aan elektrisch gereedschap. Op deze website zal je meer te weten komen over

Soorten Ferm gereedschappen
Gereedschap

Soorten Ferm gereedschappen

We hebben in ons dagelijkse leven allemaal gereedschap nodig, of je nou een fervent klusser bent of niet. Denk maar aan een schroevendraaier om een