Ferm-gereedschap.nl

Hydraulisch gereedschap

Deel artikel

Wellicht heb je het wel eens van gehoord: Hydraulisch gereedschap. Hydraulisch gereedschap wordt vaak gebruikt in de bouwkunde. Maar wat is hydraulisch gereedschap nou precies en waarvoor wordt het gebruikt?

Wat is hydraulisch gereedschap?

Bij hydraulisch gereedschap wordt er kracht opgewekt door vloeistofdruk. Om deze kracht op te wekken is er natuurlijk een vloeistof nodig. Deze vloeistof is in de meeste gevallen hydraulische olie. Bij hydraulische olie slaat de naam vooral op het doel van de vloeistof, de vloeistof is bedoeld om kracht op te wekken in de vorm van druk.

Graafmachines

Eén van de bekendste voorbeelden waar er gebruik wordt gemaakt van hydraulische druk is bij graafmachines. Op de graafmachine zitten hydraulische cilinders. In de cilinders zit hydraulische olie. Met behulp van deze hydraulische olie kan de arm van de graafmachine bewogen worden. De hydraulische kracht wordt bij een graafmachine dus ingezet voor het graven. De hydraulische systemen bij graafmachines zijn relatief ingewikkeld. Daarnaast is de druk behoorlijk hoog.

Vrachtwagens

Hydraulische systemen zie je ook terug bij vrachtwagens. Deze hydraulische systemen zijn doorgaans een stuk simpeler en van een lagere kwaliteit. Daarnaast ligt de druk in deze systemen meestal lager. Het nadeel hiervan is dat de hydraulische pompen in vrachtwagens meestal niet meer te repareren zijn als ze stuk gaan. Daarnaast gaan ze, omdat ze van lagere kwaliteit zijn, meestal eerder stuk dan andere hydraulische apparaten.

Industriële systemen


Bij industriële systemen komt hydrauliek ook vaak voor. Hier zijn de systemen juist wat duurder en ingewikkelder. Dit komt omdat de hydraulische systemen in industriële systemen vaak langer gebruikt moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn bruggen en sluizen. Hier wordt gebruik gemaakt van een relatief hoge druk. Voor het openen en sluiten van sluizen en bruggen wordt gebruikt gemaakt van hydrauliek. Er is hierbij een grote druk nodig omdat er veel vermogen geleverd moet worden, er is namelijk erg veel gewicht dat verplaatst moet worden. Bij bruggen en sluizen wordt vaak gebruik gemaakt van volcontinu systemen, dit houdt in dat de systemen altijd aan het werk zijn.

Rate this post

Gerelateerd nieuws

Soorten gereedschappen
Gereedschap

Welke soorten gereedschappen zijn er?

Er bestaan diverse soorten gereedschappen. Denk maar eens aan handgereedschap, maar ook aan elektrisch gereedschap. Op deze website zal je meer te weten komen over

Soorten Ferm gereedschappen
Gereedschap

Soorten Ferm gereedschappen

We hebben in ons dagelijkse leven allemaal gereedschap nodig, of je nou een fervent klusser bent of niet. Denk maar aan een schroevendraaier om een