Ferm-gereedschap.nl

Monumentaal pand restaureren? Hier moet je op letten

Deel artikel

Heb jij een monumentaal pand aangekocht en wil je dat gaan restaureren, dan moet je weten dat je hier niet zomaar alles aan mag verbouwen. Je bent hierin een stuk beperkter dan dat je bent met een normale woning. In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten als je toch een restauratie uit wilt voeren op een monumentaal pand. 

Hou rekening met de wetten, regels en eisen van de gemeente

Als je iets wilt gaan verbouwen, moet je altijd rekening houden met de wetten, regels en eisen van de gemeente. In het geval van een monumentaal pand gaat dit nog net een stapje verder. Hierbij zijn de wetten, regels en eisen namelijk vaak een stuk heftiger en zijn er meer dingen waar je je aan moet houden. Dit kan per gemeente verschillen, dus het is dan ook belangrijk dat je dit vooraf controleert voor jouw gemeente. Hou je je hier niet aan, dan kun je een heleboel problemen krijgen. Zo kan het zijn dat je een flinke boete krijgt of het monument in de originele staat moet herstellen. 

Gebruik maken van originele bouwmaterialen en technieken

Bij een monumentaal pand mag je niet zomaar de nieuwste bouwmaterialen en technieken gebruiken. Je moet hierbij de bouwmaterialen en technieken gebruiken die origineel ook gebruikt zijn. Zo kun je bijvoorbeeld niet zomaar je gevel restaureren met de nieuwste bouwmaterialen, maar moet je rekening houden met de originele tegel en mortels. De reden hiervoor is dat de karakteristieke uitstraling van de woning kan veranderen wanneer je andere materialen en technieken gebruikt bij de restauratie. 

Verouderde isolatie

Een monumentaal pand is vaak nogal verouderd als het aankomt op isolatie en verduurzaming. Zo kan het zijn dat het pand nog helemaal niet beschikt over centrale verwarming of dat het niet (goed) geïsoleerd is. Bij een normale woning kun je dit vrijwel altijd gewoon installeren, maar bij een monumentaal pand zal je ook hier in vele gevallen vergunningen aan moeten vragen. Zorg dus dat je dit geregeld hebt, zodat je verbouwing geen vertraging oploopt. 

Subsidie mogelijkheden

Over het algemeen geldt dat een verbouwing van een monumentaal pand veel duurder is dan een normale woning. Daarom zal je ook rekening moeten houden met meer kosten. De overheid wil echter wel stimuleren dat een monumentaal pand goed wordt onderhouden. Daarom zijn de onderhoudskosten in veel gevallen voor een deel fiscaal aftrekbaar en kun je ook subsidies krijgen voor het restaureren van het monument. Dit is dan ook zeker iets waar je op moet letten als je kosten wilt besparen. 

Rate this post

Gerelateerd nieuws

Soorten gereedschappen
Gereedschap

Welke soorten gereedschappen zijn er?

Er bestaan diverse soorten gereedschappen. Denk maar eens aan handgereedschap, maar ook aan elektrisch gereedschap. Op deze website zal je meer te weten komen over

Soorten Ferm gereedschappen
Gereedschap

Soorten Ferm gereedschappen

We hebben in ons dagelijkse leven allemaal gereedschap nodig, of je nou een fervent klusser bent of niet. Denk maar aan een schroevendraaier om een