Ferm-gereedschap.nl

Stoppen en groepen; hoe worden ze onderscheiden

Deel artikel

Overal gebruikt men tegenwoordig stroom of gas voor, en vaak zelfs terwijl men het niet doorheeft. Nadat in 1886 in Nederland het gebruik van elektriciteit is geïntroduceerd zijn we er verliefd op geworden en gebruiken we het voor van alles. Wil je eten? Dan moet je het eten kopen in een supermarkt, vervolgens moet je het gekoeld houden en daarna weer opwarmen. Allemaal met elektriciteit.

Elektriciteit was voor mij persoonlijk een concept waar ik erg weinig van begreep, voordat ik er onderzoek naar heb gedaan. Het is immers niet tastbaar noch zichtbaar, maar dat wil dus niet zeggen dat het niet bestaat. Elektriciteit en gas worden via de meterkast verspreid.

Wat kan je vinden in de meterkast

In de meterkast wordt veel met elektriciteit en gas gedaan: in de meterkast wordt deels het verbruik van elektriciteit en gas gemeten en bijgehouden. Elk huis heeft een bepaald niveau van elektriciteit- en gasverbruik en dat moet verplicht worden bijgehouden met allemaal metertjes. Het moet worden bijgehouden omdat elektriciteit en gas niet gratis zijn; je moet er wel voor betalen, en je kunt niet betalen zonder te weten voor hoeveel verbruik je moet betalen. In de meterkast wordt bovendien de elektriciteit gecontroleerd; dat wil zeggen dat alle elektriciteit door de meterkast gaat. Wat wil dat nog meer zeggen?

Stoppen en zekeringen; wat zijn het

In een nieuwe meterkast zul je ze niet zo gauw meer vinden, maar in veel oude huizen met oude meterkasten zijn ze nog wel aan te treffen: stoppen die de elektriciteit controleren. Elektriciteit moet binnenshuis gecontroleerd worden zodat er geen overbelasting kan voorkomen. Bij overbelasting slaan namelijk de stoppen door waardoor alle elektriciteit wordt afgesloten en er een nieuwe zekering moet worden geïnstalleerd. Deze zekeringen zorgen ervoor dat de elektriciteit wordt afgesloten als er sprake is van overbelasting door kapot te springen als er teveel elektriciteit langsloopt. Bij groepen kan dit niet. Daarna moet de zekering worden vervangen.

Groepen zijn beter dan stoppen

De twee soorten kastjes die de elektriciteit beschermen voor overbelasting zijn groepenkasten en stoppenkasten. In stoppenkasten zitten zekeringen die kapot schieten om overbelasting te voorkomen, waardoor deze zekeringen moeten worden vervangen. Maar groepenkasten controleren de elektriciteit en beschermen tegen overbelasting zonder kapot te gaan en ze zijn een stuk eenvoudiger dan stoppen. Als je meterkast erg oud is en je moet je meterkast vervangen, vervang dan je meterkast met een moderne en overzichtelijke versie door de oude stoppenkasten te vervangen met groepenkasten. Je kunt in alle steden door een elektrotechnisch installatiebedrijf onderhoud aan je meterkast laten uitvoeren; een elektricien delft, Rotterdam of Almelo staat altijd voor je klaar.

Rate this post

Gerelateerd nieuws

Soorten gereedschappen
Gereedschap

Welke soorten gereedschappen zijn er?

Er bestaan diverse soorten gereedschappen. Denk maar eens aan handgereedschap, maar ook aan elektrisch gereedschap. Op deze website zal je meer te weten komen over

Soorten Ferm gereedschappen
Gereedschap

Soorten Ferm gereedschappen

We hebben in ons dagelijkse leven allemaal gereedschap nodig, of je nou een fervent klusser bent of niet. Denk maar aan een schroevendraaier om een