Ferm-gereedschap.nl

Waarvoor dient een pompschakelaar voor vloerverwarming?

Deel artikel

Steeds meer mensen gaan over op vloerverwarming. Wanneer je een huis koop dat net is gebouwd dan is de kans groot dat je met vloerverwarming te maken krijgt. Vloerverwarming staat in verbinding met een pomp. Deze pompt het water rond in de leidingen die verwerkt zitten in de vloer. Bij veel huishoudens is het zo dat de pomp 24/7 draait.

Wat is een pompschakelaar?

De pompschakelaar vloerverwarming dient eigenlijk als een soort regelaar voor de pomp. Hiermee regel je het stroomverbruik van de vloerverwarming. Je kunt met de pompschakelaar regelen op welke stand de pomp staat, en dus met welke kracht hij het water door de leidingen laat circuleren. Je kunt deze omhoog of omlaag zetten. Wanneer je met een stand lager nog genoeg warmte hebt binnenshuis dan kan deze op zich best een standje lager. Je kunt er namelijk behoorlijk wat mee besparen door de pomp op een standje lager te laten draaien. Want bij de meeste huishoudens draait hij al 24/7.

Wat is een pompschakelaar?

Er valt behoorlijk wat de besparen door middel van de pompschakelaar!
Een pomp draait dus in de meeste gevallen 24 uur per dag, 7 dagen in de week op 67 Watt aan stroomverbruik. Dit is goed voor maar liefst 587kWh per jaar en op jaarbasis komt men dan uit op een bedrag van €130. Dit is dus ongeveer €11 per maand.


Met de pompschakelaar kan men instellen op welke stand de pomp het water rondpompt door de leidingen heen. Zet je deze lager, dan werkt de vloerverwarming minder krachtig, maar je bespaart wel op de stroomkosten. Wanneer je bijvoorbeeld de pomp 1 stand lager zet kun je op jaarbasis al rond de €30 besparen. Dit is bijna 3 maanden aan stroomkosten!


Sommigen vragen zich af, waarom is het nodig om de pomp het water rond te laten circuleren als de ketel geen warm water aanvoert? Je kunt de pomp namelijk ook uitzetten wanneer de CV ketel niet aan het stoken is. Deze oplossing zit hem ook in de pompschakelaar. Deze steek je in het stopcontact. Je krijgt een temperatuursensor bijgeleverd bij de meeste pompschakelaars. Deze kun je klemmen op de leiding die het warme water aan de verdelers geeft. Wanneer deze temperatuursensor een temperatuur van minder dan 35 graden Celsius aangeeft, kan de pomp uit, en dan kun je de stekker er uit trekken.


Het helemaal uitzetten van de pompschakelaar en dus van de vloerverwarming is niet helemaal wenselijk. De pomp zal namelijk eens in de 24 uur even moeten draaien om vastzitten te voorkomen.
Maar, het laten draaien van de pomp, 7 dagen in de week een 24 uur per dag is overbodig. Hiermee kan men behoorlijk wat besparen op de energiekosten. Je kunt dus middels de pompschakelaar behoorlijk veel besparen op de energiekosten.

Bron: aannemersbedrijfbarendrecht.nl

Rate this post

Gerelateerd nieuws

Soorten gereedschappen
Gereedschap

Welke soorten gereedschappen zijn er?

Er bestaan diverse soorten gereedschappen. Denk maar eens aan handgereedschap, maar ook aan elektrisch gereedschap. Op deze website zal je meer te weten komen over

Soorten Ferm gereedschappen
Gereedschap

Soorten Ferm gereedschappen

We hebben in ons dagelijkse leven allemaal gereedschap nodig, of je nou een fervent klusser bent of niet. Denk maar aan een schroevendraaier om een