Ferm-gereedschap.nl

Wat houdt stansen in?

Deel artikel

Of je nu nieuw bent bij het stansen, wat opheldering nodig hebt of een specifieke vraag hebt op het gebied van stansen, wij zijn hier om je een aantal antwoorden te geven!

Wat is stansen?

Stansen is het fabricageproces van massaproductie van vormen met exact dezelfde afmetingen uit een verscheidenheid aan materialen. Het platte materiaal wordt in de gewenste vorm gesneden door middel van een stalen snijmal, of een scherp mes, dat dienovereenkomstig is gevormd- denk aan een koekjesvorm die herhaaldelijk dezelfde vorm van uw deeg maakt, met dezelfde grootte en vorm voor elk besnoeiing.

Textiel- en drukkerijen gebruiken stansapparatuur om uniforme, efficiënte producten te maken. Afhankelijk van de machine kan het platte materiaal door een apparaat worden gevoerd of plat worden gelegd terwijl de matrijspers de vorm erin snijdt. In sommige gevallen snijdt de matrijsmachine door meerdere lagen tegelijk, of worden meerdere stansmessen op een rij geplaatst om meer vormen uit één vel te snijden. Typisch, print- en textielfabrikanten streven ernaar om zoveel mogelijk blanco’s of uitsnijdingen te maken, terwijl ze toch materialen besparen en afval verminderen.

Wat zijn matrijzen?

Bij het stansen zijn matrijzen metaalvormige voorwerpen met een verhoogd, scherp gebied om te snijden. Ze lijken qua uiterlijk en effect op uitsteekvormpjes – de vorm van de dobbelsteen is de vorm die op uw papier wordt uitgesneden.

Er zijn een paar verschillende soorten matrijzen. Stalen matrijzen zijn scherp en beschermd met schuim of plastic materiaal. Ze zijn doorgaans duurzamer omdat ze zijn ontworpen voor het snijden van dikkere materialen of voor meerdere sneden tegelijk. Dunne metalen matrijzen zijn niet zo scherp en kunnen niet zo dik in materialen snijden als stalen matrijzen. Ze lijken meer op je traditionele koekjesvorm: een metalen vorm, zonder schuim of plastic eromheen en zijn lichter en gemakkelijker op te bergen.

Matrijzen zijn er in een breed scala aan maten en stijlen. Er zijn basisvormen, woorden, gevoelens, ingewikkelde bloemen, delicaat kant, dieren, voedselvormen en bijna alles wat je maar kunt bedenken.

Waar worden stansmachines voor gebruikt?

Hoewel stansmachines variëren, snijden alle stansmachines papier. De meesten snijden ook vilt, schuim, dunne stof en vinyl, hoewel er moet worden opgemerkt dat alleen stalen matrijzen spaanplaat kunnen snijden. Sommigen kunnen zelfs kurkbord, leer, rubber en spons snijden!

Stansmachines kunnen worden gebruikt om stickers, enveloppen, opstaande kaarten, cadeau labels, traktatiezakjes, feestartikelen, schudkaarten, kussendoosjes en meer te maken. Ze worden gebruikt door kaartmakers, plakboekers, papiermakers, quilters en algemene hobbyisten. Ze worden zelfs in klaslokalen gebruikt om het leren te vergemakkelijken en projecten te creëren.

Bron: Marcol

Rate this post

Gerelateerd nieuws

Soorten gereedschappen
Gereedschap

Welke soorten gereedschappen zijn er?

Er bestaan diverse soorten gereedschappen. Denk maar eens aan handgereedschap, maar ook aan elektrisch gereedschap. Op deze website zal je meer te weten komen over

Soorten Ferm gereedschappen
Gereedschap

Soorten Ferm gereedschappen

We hebben in ons dagelijkse leven allemaal gereedschap nodig, of je nou een fervent klusser bent of niet. Denk maar aan een schroevendraaier om een