Als je je droomhuis hebt gevonden, wil je het natuurlijk zo snel mogelijk afgerond hebben en intrekken in je nieuwe woning. Je leeft op een roze wolk en kijkt overal doorheen. Maar hoe weet je zeker dat jouw nieuwe droomhuis helemaal in orde is? Het is handig om van tevoren eventuele verborgen gebreken te ontdekken. Maar is het dan altijd nodig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren?
Wat is een bouwkundige keuring?
Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke partij die geen baat heeft bij de aan- en verkoop van de woning. Bij een keuring wordt de woning visueel bekeken, de gehele woning wordt van binnen en buiten bekeken. De staat van de kozijnen, het schilderwerk, de constructie, fundering, het dak, leidingen en ook het riool wordt gecontroleerd. De inspecteur is hiervoor bevoegd en opgeleid en maakt gebruik van verschillende gereedschappen om de keuring uit te voeren.
Wat wordt er allemaal in het bouwkundige rapport vermeldt?
Als de inspecteur klaar is met het de keuring, wordt er een rapport opgemaakt. In het uitgebreide bouwkundig rapport krijg je een overzicht van de eventuele gebreken en een schatting van de te verwachten kosten die de reparaties en het onderhoud voor de komende vijf jaar met zich mee gaat brengen.
Wel of geen bouwkundige keuring laten uitvoeren?
Bij het kopen van een huis dat voor 1990 is gebouwd is het altijd aan te raden om een keuring te laten doen. Koop je een huis van 10 jaar of ouder, dan is er meestal nog niet veel aan de hand, maar kunnen er bijvoorbeeld wel kleine scheuren in de muur zitten of dubbel glas hebben dat lekt. Bij huizen jonger dan 10 jaar is een bouwkundige keuring in principe nog niet nodig, tenzij er op dat moment zaken voordoen die het wel verstandig doen lijken om een keuring te laten uitvoeren.